Crna Gora može dobiti 200 miliona

Bez autora
Jun 08 2011

U narednom četvorogodišnjem periodu Crna Gora može računati do 200 miliona eura kreditne pomoći Banke za razvoj Savjeta Evrope ukoliko budemo imali kvalitetne i projekte od obostranog interesa. Dogovoreno je da se napravi okvir buduće saradnje, stim da se u narednom periodu definišu projekti koji će biti podržani. Dogovoreno je da zajednički analiziramo projekte koji na lokalnom nivou treba da se sprovedu u dijelu infrastrukture, ekoloških, osjetljivih pitanja za razvoj turizma i poljoprivrede i sektora koji mogu da produkuju novo zapošljavanje. Ova institucija sa kreditnim rejtingom 3A može da pozajmi novac pod najpovoljnijim uslovima i spremna je da opredijeli podršku crnogorskoj vladi. Neće se žuriti sa kandidovanjem, ali cilj je da sa ovom bankom imamo projekte koji će značiti novo zapošljavanje a ne samo nova davanja za socijalno ugrožene grupe.

Crna Gora može dobiti 200 milionaU narednom četvorogodišnjem periodu Crna Gora može računati do 200 miliona eura kreditne pomoći Banke za razvoj Savjeta Evrope ukoliko budemo imali kvalitetne i projekte od obostranog interesa, saopštio je ministar finansija dr Milorad Katnić nakon sastanka sa delegacijom ove banke, koju je predvodio guverner Rafaelo Alomar.

- Dogovorili smo se da napravimo okvir buduće saradnje, stim da u narednom periodu definišemo projekte koji će biti podržani. Nijesmo razgovarali o konkretnim projektima, ali smo definisali sektore - obrazovanje, zdravstvo, zbrinjavanje socijalno osjetljivih grupa. Dogovorili smo, takođe, da zajednički analiziramo projekte koji na lokalnom nivou treba da se sprovedu u dijelu infrastrukture, ekoloških, osjetljivih pitanja za razvoj turizma i poljoprivrede i sektora koji mogu da produkuju novo zapošljavanje - objasnio je Katnić na pres konferenciji u vili Gorica u Podgorici.

Ministar je podsjetio da ova institucija sa kreditnim rejtingom 3A može da pozajmi novac pod najpovoljnijim uslovima i spremna je da opredijeli podršku crnogorskoj vladi.

- Nećemo - dodao je Katnić - žuriti sa kandidovanjem, ali nam je cilj da sa ovom bankom imamo projekte koji će značiti novo zapošljavanje a ne samo nova davanja za socijalno ugrožene grupe.

- Crna Gora koja je 2007. postala članica Savjeta ove banke već je odlučila da će podržati povećanje kapitala ove institucije. To će, između ostalog, omogućiti da veći dio kapitala bude usmjeren za Jugoistočnu Evropu i države u razvoju što je važno i za Crnu Goru - kazao je ministar i dodao da će ova banka pomoći Crnoj Gori da uspostavi održiv sistem socijalne zaštite.

Guverner Banke za razvoj SE Rafaelo Alomar kaže da Crna Gora može računati ne samo na kreditnu nego i na drugu vrstu pomoći, među kojima je i tehnička.

- U Crnoj Gori smo razgovarali o mogućim projektima koje bismo podržali iz naših povoljnih izvora sa niskim kamatama. Namjera je da proširimo saradnju u poljima koja su za našu banku u centru pažnje - ranjive populacije, izbjeglice, emigranti, raseljena lica elementarne nepogode, mala i srednja preduzeća - objasnio je guverner. On je kazao da je banka postala glavni učesnik socijalne politike i da promoviše projekte koje finansira EK.

Banka djeluje u 45 zemalja članica i finansira preko 25 milijardi eura.

- Posvećeni smo socijalnom razvoju zemalja u razvoju. Preko 60 odsto naših aktivnosti bazira se u zemljama Centralne i Jugoistočne a 40 odsto u Zapadnoj Evropi - istakao je Alomar i podsjetio da je do sada izdvojeno 25 miliona eura u socijalne projekte u Crnoj Gori.

Vlada uplatila novac za 1.000 plus

- Ministarstvo finansija uplatilo je novac bankama za projekat 1.000 plus - kazao je ministar odgovarajući na novinarska pitanja.

On je objasnio da je time završena cijela procedura koja se tiče Vlade i Ministarstva finansija.

- Sada do kraja može da se primijeni projekat i da porodice počnu da se useljavaju i riješe sve probleme sa građevinskim preduzećima - istakao je Katnić podsjetivši da je to prvi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, preko koga je 400 porodica riješilo stambeno pitanje. Ministar je najavio da će biti analiziran ovaj projekat.

- Vidjećemo da li je potrebna njegova promjena i da li je neophodna dalja podrška Banke za razvoj Savjeta Evrope za ovaj i slične projekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik